Week 41-2009

4-10

We zijn een aantal dagen in het (Noord-) Duitse merengebied Mecklenburg. We bezoeken vandaag Bergen-Belsen en komen tenslotte terecht in het plaatsje Federow. Hier eten we en besluiten er tevens te blijven slapen voor de komende nachten. Het toeval wil dat de eigenaars Nederlanders zijn. Kort na de val van de Berlijnse muur zijn ze hier naar toe ge-emigreerd. Hij runt samen met zijn jongste zoon de boerderij met melkkoeien en bouwland en zij verzorgt het pensiongedeelte. Heerlijk gegeten, echt een lekker dagelijks warm potje en een uitgebreid ontbijt.
Linksonder in beeld één van de vele grafheuvels.
Aangekomen in Federow. Na het eten een wandeling door het dorpje en langs het meer.
5-10

Vandaag gaan we een heel stuk lopen door het nationaal park. Het doet een beetje aan de Hoge Veluwe denken, alleen veel groter en uitgestrekter en met meren natuurlijk.
Niet alle meren zijn toegankelijk tot aan het water. Ze zijn dan afgeschermd voor vogels en dergelijk of er is een natuurlijke barriere van riet of een soort van moerasgrond waardoor je er niet naar toe kunt lopen. Maar er zijn ook steigers aangelegd of uitzichtstorens waardoor je wel een mooi zicht krijgt.
Visarenden. Voor vogelaars is het hier een waar paradijs. (Mijn lens is hiervoor niet helemaal geschikt).
Uitzicht op de Muritzsee. Hier was tevens één van de zeldzame gelegenheden iets te drinken of te eten. Als je hier gaat wandelen is het wel zaak je eigen proviand bij je te hebben.
Nee, we zijn nog lang niet terug............
Maar dan komt toch Federow weer in zicht.
We zijn er...! Morgen ga ik niet meer zo'n eind lopen hoor. Ik denk dat we wel 30 km gelopen hebben vandaag.
Eerst maar eens eten... en op aanbeveling van de gastvrouw gaan we na het eten de (zo goed als volle) maan bekijken. Die lijkt hier inderdaad groter als bij ons. En nog heel even naar Waren. Helaas is als we daar aankomen de maan achter wolken verdwenen.
6-10

Vandaag wil ik voor het ontbijt eigenlijk naar het meer voor de zonsopkomst, maar ik ben wat laat en de zon komt ook niet daar waar ik hem wil hebben op het water denk ik. Het tijdsverschil met de zon is hier wel een half uur dus ik kom niet verder dan de oude fabriek. Ook leuk. En weer die mooie maan hier. Na het ontbijt huren we voor vandaag een fiets. Dat is een goed vervoermiddel hier. Er zijn vele fietspaden, de wegen zijn zeer rustig en weinig hoogteverschillen. Goed te doen!
En heel veel kraanvogels hier, volgende week zullen ze vertrekken naar het zuiden.
Soms heb je hier zo'n stukje kinderkopweg of zelfs nog een onverhard karrespoor. Dat verkeersbord lijkt mij wat overbodig ;-/
Grote contrasten hier tussen opgeknapte (oude) gebouwen en (bijna) vervallen of in de steek gelaten boerderijen en fabrieken uit het DDR tijdperk.
Mühlensee.
Speck - Käflingsberg-turm
Totaal overwoekerd....
En verlaten... Waarschijnlijk koop je hier voor een habbekrats een enorm pand.
7-10

Vandaag rijden we wat noordelijker en wandelen door een oud bos in de buurt bij Serrhan/Zinow. We zien hier erg oude bomen, ontelbare soorten paddestoelen en vele soorten mos.

Zu verkaufen... Wel al netjes opgeknapt aan de buitenkant en een nieuwe rieten kap. Van binnen moet alles nog gedaan worden. (Had ik maar geld...)
Net een spons...
Stuk schors.
Eén van de vele soorten mos.
Schweingartensee.
Neustrelitz. Het is een beetje gaan miezeren... Toch kijken we hier een poosje rond. Er is (weer) een meer met een haventje. Ook hier weer grote contrasten tussen oud en nieuw.
Let eens op de vijf brievenbussen op de voordeur...
Hochestrelitz.
8-10

Vandaag gaan we richting huis maar eerst nog via een paar kleine stadjes. Als eerste naar Plau am See. Ai, ai... op de parkeerplaats gaat er iets mis met de centrale deurvergrendeling en kan één van de achterdeuren niet meer dicht. Dat betekent dus dat we èn niet kunnen rijden èn de auto niet zo kunnen achterlaten... We bellen de ANWB en binnen anderhalf uur komt de ADAC ons te hulp. Als alles weer in orde is kunnen we verder. Maar ieder nadeel heb zijn voordeel... Het is dan wel droog geworden en de lucht trekt weer helemaal open.
Ludwigslust.
Kijk, zij weet hoe het zit.... (Ja, het is een "zij").
En op de valreep nog naar Schwerin, maar dat is niet zo'n succes. Het is eigenlijk al te laat en allerlei straten en parkeerplaatsen zijn afgesloten waardoor je een enorme afstand moet lopen om bij het centrum te komen.
Vanuit de auto dan maar dit plaatje waar het hier allemaal om draait.
www.diebuntekuh.com